Bóle głowy, nadmierne przemęczenie, ziemista cera, a do tego problemy po stronie układu pokarmowego to tylko nikła część objawów, z którymi możemy się spotkać, a które sugerują, że nasz organizm zmaga się z nadmiarem toksyn. Na tę okoliczność warto zafundować sobie oczyszczanie organizmu sokami.

Poszczególne narządy, jak i całe układy w ciele człowieka zostały przystosowane do usuwania toksyn. Te ostatnie trafiają do naszego organizmu ze środowiska, ale i wraz z pożywieniem. Niestety w dobie produkcji wykorzystującej szereg substancji chemicznych, ilość toksyn zaczyna przewyższać możliwości wydalnicze organizmu. Z tego względu na naszych barkach ciąży obowiązek wspomożenia go w walce z nadmiarem szkodliwych substancji. Pomoże nam w tym oczyszczanie organizmu sokami. Co dają diety oczyszczające i chętnie stosowana sokoterapia?

Oczyszczanie organizmu sokami – czas na detoks!

Wszechobecne toksyny znajdują się nie tylko w pożywieniu, ale również w kosmetykach oraz detergentach. Nie jesteśmy w stanie całkowicie ich uniknąć, nawet stawiając na zmianę codziennych nawyków i wybór produktów „bio”. To, co możemy zrobić, to przyłożyć większą wagę do codziennego jadłospisu i raz na kwartał przeprowadzić oczyszczanie organizmu sokami.

Proponowane diety oczyszczające zwykle trwają od jednego do kilku dni. Znajdziemy również diety trwające nawet tydzień czy dwa tygodnie. Mogą one bazować na kilku typach produktów spożywczych czy też na jednym składniku (dieta oczyszczająca – tzw. monodieta). Z kolei raw diet, czyli witarianizm, polega na spożywaniu wyłącznie surowych warzyw i owoców, bez obróbki termicznej. Niezależnie od tego, jak długo ma trwać wybrany typ diety oczyszczającej, koniecznością jest konsultacja lekarska i trzymanie się wytyczonych zasad. Zbyt długi czas, w którym organizm zmagać się będzie z brakiem części niezbędnych mu składników, może wywołać skutki odwrotne do zamierzonych.

Oczyszczanie organizmu sokami to doskonały zabieg dla naszego organizmu. Tym bardziej, że taką dietę możemy przeprowadzić praktycznie w dowolnym czasie. Najlepszym czasem są pory przejściowe. Zaleca się stosować dietę sokową wiosną i latem, kiedy jest możliwość skorzystania z sezonowych produktów, zdecydowanie urozmaicających czas spożywania jedynie soków. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by oczyszczanie organizmu rozpocząć właśnie w tej chwili.

Co warto wiedzieć

Oczyszczanie organizmu sokami polega na zastąpieniu wszystkich posiłków świeżo wyciśniętymi sokami z warzyw i (lub) owoców. Soków nie należy słodzić, ponieważ już w samych owocach znajdujemy cukry proste. Z tego samego powodu soki owocowe będziemy spożywać na pierwsze i drugie śniadanie, by organizm zdążył spalić dostarczone do organizmu cukry, zamiast przekształcać je w zapasową tkankę tłuszczową. Kolejne posiłki w formie soków to kompozycje warzywne uzupełnione o przyprawy, ewentualnie też o niewielką zawartość owoców.

Soki spożywamy głównie na zimno. Podgrzewanie do wysokiej temperatury nie jest zalecane, ponieważ obróbka termiczna żywności wpływa na niszczenie witamin, enzymów, a niekiedy również wydzielanie toksycznych substancji, kancerogenów czy wolnych rodników.

Nie oznacza to, że oczyszczanie organizmu sokami, w szczególności przeprowadzane zimą, kończyć się będzie na wypijaniu szklanki lodowatego napoju, który wyziębia. Warto trzymać się zasady, jaką zakłada wcześniej wspomniana dieta raw – podgrzewanie może odbywać się tylko do temperatury 40-42°C. To ważne, ponieważ część najważniejszych substancji jest lepiej przyswajalna przez organizm właśnie w nieco wyższej temperaturze. Przykładem może być likopen – przeciwutleniacz występujący w pomidorach.

Zimowe oczyszczanie organizmu sokami warto wspomóc dodatkiem rozgrzewających przypraw – imbiru, gałki muszkatołowej, chili, kolendry, pieprzu, kurkumy czy cynamonu. Ponadto korzystajmy ze świeżych produktów stanowiących składniki soków, ale nie wyjętych dopiero co z lodówki, lecz o temperaturze pokojowej.

Jeśli przyrządziliśmy większą ilość soku, by pić go przez cały dzień lub nawet dwa dni, kolejną porcję wyjmijmy z lodówki na chwilę przed czasem wyznaczonym na posiłek, by nie musieć zmagać się z lodowatym napojem.

Warzywa i owoce plus zioła

Oczyszczanie organizmu sokami pozwala skorzystać nie tylko z dobroczynnych właściwości owoców i warzyw. Naprzeciw naszym potrzebom i organom walczącym z nadmiarem toksyn wychodzą rozmaite zioła. Sokoterapię doskonale uzupełnia się poprzez picie wody, zielonej herbaty, a do tego właśnie ziół. Z których warto skorzystać?

Polecana jest pokrzywa zwyczajna, której liście wykazują działanie moczopędne. Ułatwione zostaje wydalanie mocznika, ale i innych szkodliwych substancji. Antybakteryjne, grzybobójcze i przeciwzapalne działanie wykazuje korzeń łopianu większego. Z kolei na remineralizujące właściwości można liczyć, wybierając skrzyp polny. W naszych sokach może zagościć także karczoch zwyczajny, który doskonale reguluje przemianę materii i wykazuje łagodne działanie przeczyszczające.

Spośród soków możemy postawić na sok z aloesu wspomagający odporność, oczyszczający jelita i gwarantujący zachowanie prawidłowej flory bakteryjnej jelit, a także na sok z brzozy, który wspomaga detoksykację wątroby – jednego z najważniejszych narządów w walce z toksynami.

Sok z wyciskarki zamiast soku z półki sklepowej

Na koniec warto wspomnieć o tym, w jaki sposób przeprowadzać oczyszczanie organizmu sokami, a właściwie: jak pozyskiwać soki. Najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie wyciskarki, która nie dość, że pozwala uzyskać wartościowy napój nawet z najmniejszych i najlżejszych owoców czy też części liściastych, to nie powoduje podnoszenia temperatury w trakcie procesu wyciskania.

Jeśli to nas nie przekonuje, niech przemówi do naszego rozsądku skład soków wybieranych z półek sklepowych. Znajdziemy w nich między innymi konserwant E 210 – kwas benzoesowy, który może podrażniać śluzówkę żołądka jelit i wywoływać wysypkę. Kolejno siarczyny – E 220 do E 228 – u osób o większej drażliwości przyczyniają się do nudności i bólów głowy. Na koniec preparaty będące zamiennikami cukru, na które, mówiąc kolokwialnie, dajemy się nabrać. Aspartam czy sacharyna wbrew pozorom nie zmniejszają kaloryczności soków, a do tego nie są polecane osobom mającym wrażliwy układ pokarmowy.

Oczywiście skutków ubocznych spożywania soków z zawartością takich substancji nie odczujemy od razu. Ich dawki przecież wahają się w granicach dopuszczalnych. Jak jednak mówią farmaceuci zgodnie z powiedzeniem Paracelsusa: „Dawka czyni truciznę”. Liczy się czas działania danej substancji i jej stężenie. Im dłużej poddajemy swój organizm działaniu substancji chemicznych, których nie czujemy w pożywieniu czy w sokach na co dzień, tym gorzej dla nas.

To z tego względu oczyszczanie organizmu sokami najlepiej przeprowadzać pod kontrolą, ale samodzielnie przyrządzając soki. Szybko przekonamy się, jak wiele korzyści przyniesie taka decyzja, a uzyskanie szklanki soku z wolnoobrotowej wyciskarki wbrew pozorom nie zabierze dużo czasu.

Share This