Brzoza to jedno z tych drzew, które ma zbawienny wpływ na nasze ciało oraz umysł. Wystarczy przytulić się do niego. Takie lecznicze działanie drzew nazywane jest sylwoterapią (inaczej drzewoterapią). Przytulanie się do drzewa może dać odczuwalne efekty nawet w ciągu kilku minut. To jednak nie wszystko. Brzoza ma mnóstwo cennych właściwości. Możemy pozyskać z niej sok, który ma wiele zastosowań, m.in. działa przeciwnowotworowo. Słodkawy, lepki, lekko gęsty napój stosowany jest od wieków. Poznajmy właściwości soku z brzozy. Zarówno tego z liści, pnia, jak i pączków.

Właściwości soku z brzozy – pij na zdrowie!

W medycynie ludowej sok z brzozy, czyli oskoła, wykorzystywany był głównie jako lek przeciwnowotworowy. W składzie znajdujemy wiele cennych witamin, minerałów i innych składników, które decydują o tym, iż możemy mówić o prawdziwej bombie witaminowo-minerałowej. W wiosennym soku znajdujemy cukry proste, aminokwasy, peptydy, garbniki, flawonoidy oraz sole mineralne. Do tego kwasy owocowe oraz witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, potas, miedź, żelazo czy też wapń. Właściwości soku z brzozy są nieocenione!

Sok pozyskiwany z brzozy smakuje podobnie do lekko osłodzonej wody. Jego smak jest delikatny, ale dość specyficzny. Nie każdemu musi odpowiadać, ale warto nie rezygnować z niego całkowicie. Doskonale sprawdza się podawany wraz z plasterkiem cytryny bądź wzbogacony sokami i syropami owocowymi.

Właściwości soku z brzozy świeżo pozyskanego, utrzymują się do trzech dni, jeśli będzie przechowywany w lodówce. Proces pasteryzacji pozwala dłużej zachować jego wartości i właśnie taki produkt znajdujemy na sklepowych półkach. Mamy zatem dwie opcje. Kupno gotowego soku lub zebranie go samodzielnie.

Najważniejsze substancje

Swoje właściwości sok z brzozy w dużej mierze zawdzięcza występowaniu trzech substancji. Pierwsza z nich to salicylan metylu. Wykazuje on działanie podobne do aspiryny, stąd można liczyć na eliminowanie, do pewnego stopnia, dolegliwości bólowych. Druga substancja to betulina, która obniża poziom cholesterolu oraz zwiększa wrażliwość na insulinę. Na koniec – bliżej nam znany – kwas chlorogenowy, wpływający na redukcję uczucia głodu, sprawniejszą przemianę tłuszczów, a co za tym idzie, efektywniejszą walkę z nadprogramowymi kilogramami.

Sok z liści, pnia czy pączków?

Możemy liczyć na nieco odmienne właściwości soku z brzozy, w zależności od tego z jakich części drzewa zostanie sporządzony.

Sok z liści brzozy idealnie sprawdza się w chorobach reumatycznych. Łagodzi również dolegliwości wywołane rwą kulszową. Korzystnie wpływa na pracę układu moczowego. Poprawia przepływ w drogach moczowych, jak i zwiększa ilość wydalanego moczu. Ta ostatnia korzyść ma też wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia kamieni nerkowych.

Właściwością soku z brzozy, a dokładniej mówiąc z liści, jest wsparcie pracy układu immunologicznego. Wzmacnianie odporności to ważny element, w szczególności u starszych oraz małych dzieci – osób bardziej narażonych na zakażenia wirusowe, którym można zapobiegać, pijąc ten napój.

Sok pozyskany z pnia brzozy zawiera najwięcej soli mineralnych oraz witamin. Z tego względu uznawany jest za najzdrowszy. Właściwości soku z brzozy, pozyskanego z pnia, wpływają korzystnie na pracę nerek, układu odpornościowego czy kondycję włosów. Sok z pnia doskonale oczyszcza organizm. Ze względu na występujące w nim żelazo, sprawdza się u osób cierpiących na anemię.

Sok z pnia brzozy poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów. Ten sam sok, nie wypity, ale zastosowany bezpośrednio na skórę, jest w stanie pomóc w walce ze zmianami skórnymi oraz trądzikiem. Już w medycynie ludowej doceniano przeciwnowotworowe właściwości soku z brzozy, zwłaszcza wspierające leczenie raka płuc, stąd picie go poleca się miłośnikom tytoniu.

Sok pozyskany z pączków brzozy najlepiej sprawdza się, gdy walczymy z wysoką temperaturą, dolegliwościami bólowymi gardła oraz mięśni, czy bólami kości. Z powodzeniem mogą go stosować osoby chore na grypę lub infekcje grypopodobne.

Nie tylko właściwości lecznicze

Sok z brzozy sprawdza się wyśmienicie, jako napój izotoniczny, dzięki dobrze przyswajalnym minerałom. Ten wartościowy nektar wykazuje działanie wybielające. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, by zewnętrznie zastosować go na cerę z przebarwieniami bądź piegami.

Zastosowany na skórę głowy oraz włosy, wykazuje działanie odżywcze, wzmacniające i remineralizujące. Wspomaga walkę z łupieżem, eliminuje uporczywe swędzenie i pozwala ograniczyć wypadanie włosów, którym zapewnia większy połysk oraz przyspiesza ich wzrost przy dłuższej kuracji. Co więcej, może być stosowany zarówno na suche, jak i mokre włosy.

Sporządzony z niego i zastosowany na skórę tonik, sprzyja gojeniu się ran.

Ponadto sok ten pobudza wzrost komórek skóry i chroni je przed stresem oksydacyjnym, zanieczyszczeniami, skutkami oparzeń oraz promieniami ultrafioletowymi.

Jak pozyskać sok z brzozy?

Właściwości soku z brzozy pozwolą uzyskać najwięcej korzyści, jeśli ów pozyskiwany będzie jeszcze przed pojawieniem się liści. Jest to czas, gdy drzewo dość intensywnie transportuje soki niezbędne do rozwoju liści.

Drzewo do pozyskania soku powinno być zdrowe, co najmniej kilkuletnie i możliwie oddalone od drogi – zanieczyszczeń oraz spalin samochodowych. Na wysokości około pół metra nawierca się (ze względu na stopień twardości drzewa) otwór, a następnie wkłada w niego wężyk bądź rurkę, a poniżej ustawia butelkę na sok. W ciągu doby można uzyskać nawet 5-6 litrów soku.

Pozyskany samodzielnie czy też kupiony w sprawdzonym sklepie – właściwości soku z brzozy są nieocenione i warto włączyć go do swojej codziennej diety, jeśli zależy nam na kuracji sprzyjającej uporaniu się z rozmaitymi problemami zdrowotnymi.