Nie każdy z nas dobrze przyswaja mleko krowie. Ponadto pojawia się coraz więcej opinii, wedle których nie sprzyja ono naszemu organizmowi. Nie oznacza to jednak, że musimy rezygnować z ulubionego produktu. Alternatywą jest mleko roślinne, stąd coraz częściej pojawia się pytanie o to, jak zrobić mleko migdałowe, ostatnio chętnie wybierane i przyrządzane w domu, bo zawiera w sobie mnóstwo cennych składników i wartości odżywczych.

Najłatwiej oczywiście sięgnąć po gotowy produkt z półki sklepowej – to wygodne. Z drugiej strony nie brakuje przepisów, z których warto skorzystać, bowiem samodzielnie przyrządzenie mleka to gwarancja braku różnego rodzaju chemicznych dodatków, trafiających do sklepowych produktów. Zatem, jak zrobić mleko migdałowe? Sprawdzamy dostępne przepisy, ale i właściwości roślinnego napoju.

Czy warto postawić na mleko migdałowe?

Spośród orzechów to właśnie migdały uznawane są za najszlachetniejsze. Polecane są kobietom w ciąży, a także osobom odchudzającym się. W migdałach gości sporo witaminy E, witamin z grupy B, w tym B2, a także niemałe ilości błonnika. Do tego białko, miedź, magnez i mangan. Wszystkie z wymienionych składników są niezbędne ludzkiemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Witamina E, nazywana witaminą młodości, wspiera pracę układu odpornościowego, a do tego wykazuje działanie antyoksydacyjne. Wspomniana z kolei witamina B2, czyli ryboflawina, ma ogromny wpływ na produkcję czerwonych krwinek, a do tego pozwala zachować prawidłowy stan błon śluzowych.

W orzechach tych możemy liczyć na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych pozwalających obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), na rzecz wzrostu poziomu dobrego cholesterolu (HDL), a także na zawartość przeciwutleniaczy – substancji, które najlepiej radzą sobie z wolnymi rodnikami i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Jak zrobić mleko migdałowe, w którym nie zabraknie tak ważnych składników? Przede wszystkim korzystając z migdałów słodkich. Gorzkie są produkowane na znacznie mniejszą skalę i znajdują zupełnie inne zastosowania. Wpływa na to fakt, że w gorzkich migdałach znajduje się amigdalina, podczas rozkładu ulegająca przekształceniu w trujący cyjanowodór.

Właściwości mleka migdałowego

Walory smakowe mleka migdałowego doceniano już w średniowieczu. Dziś lekko słodki napój migdałowy znów zyskuje na uznaniu, nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim właściwości i wysoką zawartość cennych substancji odżywczych. Po produkt ten bardzo chętnie sięgają wegetarianie i weganie oraz osoby, które nie mogą pić mleka pochodzenia zwierzęcego bądź mleka sojowego. Pod względem możliwości zastosowania migdałowy napój mleczny nie różni się od innych. Można go dodawać do kawy, stosować w formie bazy do owsianki, koktajli czy innego typu mlecznych deserów.

Uczulenie na białka mleka krowiego bądź nietolerancja laktozy powodują, że niektórzy szerokim łukiem omijają mleka pochodzenia zwierzęcego. I u tych osób pojawia się najczęściej pytanie, jak zrobić mleko migdałowe – napój roślinny, którego lekko orzechowy smak wpisuje się w rozmaite kompozycje kulinarne. Warto pokusić się o przyrządzenie takiego roślinnego mleka w domu, bo składać się nań będzie jedynie woda oraz migdały. Sklepowe mleko migdałowe w kartonach zawiera niestety w swoim składzie znacznie więcej: są w nim konserwanty, emulgatory, sztuczne słodziki i substancje mające polepszać walory smakowe. Zakupiony produkt finalnie odbiega od smaku tego naturalnego, a przy tym jego wartość jest raczej wątpliwa.

Jak zrobić mleko migdałowe – sprawdzone propozycje

Do przyrządzenia migdałowego napoju roślinnego potrzebne są 3-4 szklanki przegotowanej wody oraz 1 szklanka migdałów. Pierwszym etapem jest namoczenie migdałów w wodzie, minimum przez 6 godzin, a najlepiej przez całą noc. Posiadając wyciskarkę, wystarczy wrzucić do komory taką samą ilość migdałów i wody – resztę zrobi za nas urządzenie. Bez wysiłku, bałaganu i, przede wszystkim, bez zbędnych, sztucznych dodatków, które zawarte są w gotowych produktach.

Przygotowane mleko migdałowe można przechowywać w lodówce do dwóch dni. Z kolei miazga migdałowa (pochodząca z wyciskarki bądź uzyskana podczas ręcznego przelewania przez gazę) nadaje się do wypieków. Można ją wykorzystać jako bazę do ciasteczek czy też dodatek do słodkich wypieków. W efekcie końcowym nic się nie marnuje.

Roślinne mleko migdałowe ma również tę zaletę, że jest mniej kaloryczne niż inne mleka. Nie alergizuje, mogą je więc spożywać osoby z nietolerancją laktozy. Jest przy tym łatwostrawne. Znajdziemy w nim więcej lipidów, a do tego wyróżnia się niższą zawartością węglowodanów.

Spożywając migdałowe mleko, możemy zadbać o swój układ odpornościowy, pokarmowy i sercowo-naczyniowy. Z jego właściwości bez problemu skorzystają diabetycy i osoby zmagające się ze schorzeniami układu krążenia. Na pytanie, jak zrobić mleko migdałowe, istnieje zatem praktyczne jedna prawidłowa odpowiedź: najlepiej przyrządzić je w domu, z pomocą wyciskarki, by w pełni korzystać z walorów smakowych oraz wartości odżywczych, które oferuje.