Post sokowy to ostatnio popularna metoda walki nie tylko z toksynami nagromadzonymi w organizmie, ale i nadprogramowymi kilogramami. Soki warzywne na odchudzanie doskonale sprawdzają się w tej roli. Dlaczego nie owocowe, skoro mamy do czynienia z produktami, które także są zalecane w naszym jadłospisie? Owoce zawierają niestety sporo cukrów prostych. Ponadto wykazują wyższy indeks glikemiczny i są bardziej kaloryczne. To z tego względu lepiej postawić na warzywa, jeśli chcemy zawalczyć o swoją sylwetkę. O tym, które z nich dobrze jest przetworzyć na soki, piszemy poniżej.

Soki warzywne na odchudzanie – wartości w jednej szklance

Podstawą diet odchudzających jest ograniczenie liczby przyjmowanych kalorii. Trzeba mieć jednak na uwadze, że mniejsza liczba posiłków bądź drastyczne cięcia w jadłospisie nie spełnią swojej roli. Gdy organizm z dnia na dzień będzie musiał zmierzyć się z dużo niższą liczbą kalorii, możemy doznać swoistego szoku. Ponadto szybko zaczniemy zmagać się z niedoborem witamin i innych ważnych składników. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest zastąpienie wysokokalorycznych posiłków niskokalorycznymi. I tu swoją rolę spełniają soki warzywne na odchudzanie.

Jedna szklanka soku warzywnego jest w stanie zastąpić posiłek. Sok może znakomicie zastąpić nam przekąskę, lunch, czy podwieczorek. Wypity na kolację, pozwoli zniwelować uczucie głodu, ale nie obciąży żołądka. Spożyte zaś na śniadanie odpowiednie kompozycje są w stanie dodać nam energii do działania i pobudzać. Wszystko zależy od tego, na jakie warzywa postawimy. Co najważniejsze, finalnie zmniejszamy dzienny bilans energetyczny, ale nie zmagamy się z uczuciem niedosytu, a następnie wilczymi napadami głodu. Jest mniej kalorycznie, czyli ubywa nadprogramowych kilogramów, a jednak organizmowi dostarczane są witaminy, minerały i bardzo ważne enzymy.

Warzywa, które warto wybrać na diecie redukcyjnej

Soki warzywne na odchudzanie stwarzają duże pole do popisu, jeśli brać pod uwagę kompozycje smakowe. Do wyboru mamy sporą gamę warzyw, które skutecznie zwalczą uporczywe kilogramy, a do tego zadbają o sprawne funkcjonowanie poszczególnych narządów oraz całych układów.

Doskonale sprawdzają się warzywa strączkowe, w szczególności fasola, soja oraz bób. Dają uczucie sytości i to na dość długi czas. Można je łączyć z produktami o wyższym indeksie glikemicznym, co pozwala na spowolnione wchłanianie cukrów do krwiobiegu. Ponadto uzyskuje się kompozycje zapobiegające magazynowaniu tkanki tłuszczowej.

Niskokaloryczne soki warzywne na odchudzanie przyrządzimy z zielonych produktów – szparagów, sałaty, świeżego szpinaku czy szczypiorku. Takie soki mają niewiele kalorii, a dodając do nich lekko ostrą rzodkiewkę, jarmuż o delikatnie orzechowej nucie czy smaczną cukinię, można stworzyć napoje, które utrafią w nasze gusta smakowe.

Niskim indeksem glikemicznym charakteryzują się brokuły, pomidory, kalarepa, kalafior, kapusta czy też papryka. Jeśli czyste soki warzywne na odchudzanie nie do końca do nas przemawiają, dodajmy do nich ulubione przyprawy. Najlepiej sprawdza się chili, ponieważ ostry smak wpływa na spożywanie mniejszych ilości, do tego zawarta w niej kapsaicyna hamuje apetyt, a także zwiększa tempo metabolizmu.

Soki warzywne uzupełnieniem diety redukcyjnej

Dieta, którą stosujemy w celu zrzucenia kilku zbędnych kilogramów, nie musi bazować na samych sokach, ale te warzywne będą stanowić doskonałe jej uzupełnienie. Takie odżywcze napoje sprawdzać się będą przez cały rok. Oczyszczą organizm i nawodnią go. Zimą dostarczą cennych składników poprawiających funkcjonowanie układu odpornościowego, latem zaś – ze względu na wysoką zawartość soli mineralnych – świetnie uzupełnią powstałe braki.

Zmiksowany brokuł bądź szpinak to napoje, które pozwolą uporać się z zaparciami dzięki wysokiej zawartości błonnika. Tego typu soki warzywne na odchudzanie są przy tym lekkostrawne. Sycąca kompozycja może zastąpić sałatkę, dotąd spożywaną na lunch.

Soki warzywne na odchudzanie z pomocą wyciskarki

Najłatwiej byłoby wybrać sok z półki sklepowej. Niestety kupne produkty dalekie są od wartości, na których najbardziej nam zależy. Warto więc zainwestować w wyciskarkę, bo to jednocześnie inwestycja we własne zdrowie: możliwość przyrządzania dowolnych soków, w tym warzywnych, które pomagają uporać się z niezadowalającą liczbą kilogramów.

Wyciskarka poradzi sobie z uzyskaniem soku z wcześniej wspomnianego szpinaku. To warzywo, które nie tylko skutecznie walczy z zaparciami, ale i wspomaga oczyszczanie organizmu, a także obniża poziom złego cholesterolu. Z wyciskarką możemy również przyrządzić sok kapuściany, który oczyszcza i korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego. Na ten ostatni doskonale oddziałują także ogórki. Pozyskany z nich sok sprzyja wydalaniu wody z organizmu, a do tego korzystnie oddziałują na skórę, włosy i paznokcie.

Seler to kolejny produkt, który powinien zagościć w odżywczych napojach, jakie stanowią soki warzywne na odchudzanie. Usprawnia trawienie, dobroczynnie wpływa na pracę wątroby i poprawia nastrój. Równie dobrze sprawdza się sok z porów czy pomidorów.

Możemy swobodnie zmieniać kompozycje warzywne, by urozmaicać swój jadłospis. Pamiętajmy jedynie o tym, by soki warzywne na odchudzanie nie stanowiły zamiennika racjonalnego i zdrowego menu, ale go uzupełniały. Proces odchudzania jest długotrwały i trzeba go przejść z głową, tak by waga zaczęła spadać, ale organizm nie był narażony przy tym, na niedobór ważnych dla niego składników odżywczych.

Share This