Jak żartobliwie zwykło się mówić, nieleczony katar trwa tydzień, a leczony siedem dni. To jedna z uciążliwych przypadłości, jakie towarzyszą zwykle przeziębieniu. Niezależnie od tego, jaką formę leczenia wybraliśmy, warto zastanowić się, jakie soki na przeziębienie pozwolą nam szybciej dojść do formy. Pośród produktów spożywanych dla podniesienia odporności, uzupełnienia braków witamin i dostarczania innych składników niezbędnych organizmowi, poczesne miejsce zajmują warzywa oraz owoce, do tego przyprawy i zioła. Sprawdzamy, jakie soki na przeziębienie będą najbardziej efektywną pomocą w walce z tym uporczywym schorzeniem.

Jakie soki na przeziębienie – warzywa i owoce na czele

Procesy leczenia utrudniają nam toksyny gromadzące się w organizmie. Ich ilość znacząco zwiększa się wraz ze spożywanymi produktami – rafinowanymi węglowodanami, mięsem, produktami mlecznymi oraz cukrami. By wspomóc mechanizmy oczyszczania, a tym samym szybciej poradzić sobie z przeziębieniem, warto skorzystać ze zbawiennego wpływu świeżo wyciskanych soków.

Taki świeży napój, najlepiej – przyrządzony w domu, pozwala pobudzić do pracy wątrobę, nerki i jelita. Dzięki temu organizm skuteczniej rozkłada i intensywniej wydala zbędne produkty przemiany materii oraz nagromadzone substancje chemiczne. Świeżych soków można wypijać nawet 0,5 litra dziennie – o ile nie istnieją przeciwwskazania do ich spożywania. Soki, które są dość aromatyczne lub zbyt intensywne w smaku, można rozcieńczać wodą lub herbatką ziołową.

Jakie soki na przeziębienie przyrządzić w domu, by uzyskać pożądane efekty? Świetnie sprawdza się sok z dwóch cytryn, ząbka czosnku, jabłka oraz gruszki ze skórką i 5 mm plasterka korzenia imbiru, bądź 2 cm chrzanu. Do tego można ewentualnie dodać łyżkę miodu. W cytrynie znajdujemy dużo witaminy C, a do tego cytrus ten posiada naturalne właściwości antyseptyczne. Pektyny zawarte w jabłkach ułatwiają usuwanie szkodliwych substancji z jelit. Z infekcjami świetnie radzi sobie allicyna zawarta w czosnku, która działa niczym naturalny antybiotyk, podobnie jak imbir, dodatkowo zwiększający drożność dróg oddechowych.

Jeśli szukamy odpowiedzi na pytanie, jakie soki na przeziębienie sprawdzają się najlepiej, skorzystajmy z kompozycji, która poradzi sobie nie tylko z powyższą przypadłością, ale i z grypą. Do jej przyrządzenia potrzebne są cytryny, anyż, ananas, miód, cynamon lub pieprz kajeński i gorąca woda. Taki sok świetnie radzi sobie z zapchanym nosem. Bromelina zawarta w ananasie skutecznie zwalcza katar, a pieprz kajeński wykazuje działanie antyseptyczne i oczyszczające. Z kolei cynamon zmniejsza wydzielanie śluzu i działa jak naturalny środek ściągający.

Produkty idealne na soki zwalczające przeziębienie

Połączenie kurkumy i pieprzu to kolejna odpowiedź na pytanie, jakie dodatkowe składniki, w sokach na przeziębienie, sprawdzą się najlepiej. Kurkuma wykazuje działanie przeciwzapalne, antywirusowe i antybakteryjne.

W pieprzu z kolei znajduje się piperyna, która potęguje działanie kurkuminy. Jeśli do przyrządzanego soku z tymi dwiema przyprawami dołożymy jeszcze imbir, uzyskamy silniejszy efekt, bowiem imbir wykazuje właściwości podobne do kurkumy, a ponadto czyni napój ożywczym. Jedna szklanka takiego soku pomoże zwalczyć chorobę, a do tego nie obciąży organizmu.

W sokach, które mają zwalczać przeziębienie, nie powinno zabraknąć produktów obfitujących w witaminy, czyli buraków, zielonych warzyw oraz owoców. O wzmocnienie systemu immunologicznego zadbają wspomniane buraki, do tego marchew, ogórek, jarmuż, seler oraz szpinak. Z owoców najlepiej sprawdzą się jabłka, owoce leśne oraz cytrusy.

Gdy w grę wchodzi walka z przeziębieniem, czas, w jakim witaminy i cenne składniki dotrą do organizmu, jest bardzo ważny. To również dlatego zaleca się picie soków uzyskanych z wyciskarki, bo w tej postaci warzywa i owoce są najlepiej przyswajalne. Wystarczy kwadrans, by w krwiobiegu zaczęły krążyć najwartościowsze składniki, w tym życiodajne enzymy.

Wyciskarka czy sokowirówka?

Przed takim dylematem stajemy coraz częściej. Znakomita wyciskarka jest urządzeniem nierzadko o wiele droższym niż sokowirówka. Jeśli jednak przyjrzeć się korzyściom i możliwościom, jakie oferuje, można się przekonać, że po stokroć warta jest swej ceny, a urządzenie to staje się najlepszą inwestycją w nasze własne zdrowie.

Wyciskarka jest w stanie uzyskać sok praktycznie z każdego warzywa czy owocu. Równie dobrze można do niej wrzucić zielone części roślin, a nawet kiełki. Najmniejsze i najlżejsze produkty zostaną przetworzone na wartościowy napój. To ważne, skoro chcemy szybko i skutecznie uporać się z przeziębieniem bądź innego rodzaju infekcjami.

Zatem – jakie soki na przeziębienie powinny gościć w naszym jadłospisie w czasie choroby? Przede wszystkim przyrządzone w domowych warunkach, na wolnoobrotowej wyciskarce, ze świeżych warzyw i owoców, z dodatkiem rozgrzewających przypraw. Urozmaicone, smaczne, a na pierwszym miejscu, skutecznie radzące sobie z infekcją.

Share This