Picie soków jest obecnie jednym z najlepszych sposobów na dostarczenie cennych składników do organizmu. Choć trzeba zachować dużą ostrożność w wyborze gotowych produktów, gdyż soki goszczące na sklepowych półkach, są pełne… chemii. Ich skład bazuje na wszystkim, co sztuczne, byleby nadać kolor, smak i trwałość. To przeraża, zniechęca i jest dalekie od ideału. Oczywiście znajdziemy też produkty godne uwagi, jednak ich ceny niekiedy odstraszają. A przecież soki możemy przygotować w domowym zaciszu. Zdrowe, smaczne, apetyczne i z maksymalną ilością najważniejszych składników. Zdrowe soki z wyciskarki? Czemu nie! Wystarczy pokusić się o zakup jednego z wielu modeli wyciskarek i do dzieła!

Zdrowe soki z wyciskarki w domowym zaciszu

Przez długie lata korzystaliśmy z sokowirówek. Co więcej, urządzenia te do dziś utrzymują znaczące miejsce na rynku. Sokowirówki pracują szybko, pozwalają przetworzyć sporo surowca w stosunkowo krótkim czasie. Uzyskujemy dość klarowny sok, bez drobinek czy cząstek owoców, które nie każdemu odpowiadają. Niestety na tym lista zalet sokowirówek się kończy – równie szybko, co ich praca nad wyciśnięciem soku.

Zdecydowanie lepszą alternatywą są zdrowe soki z wyciskarki – urządzenia, które choć nazywane wolnoobrotowym, równie szybko pozwala wycisnąć sok z wybranych surowców, zachowując jednak jego najcenniejsze walory. Wyciskarka działa na innej zasadzie niż sokowirówka, jednak różnice w czasie potrzebnym do przyrządzenia zdrowego napoju, nie występują bądź są tak niewielkie, że w praktyce nie mają znaczenia.

Zdrowe soki z wyciskarki przyrządzimy, wykorzystując owoce o różnej wielkości czy stopniu twardości. Wyciskarka radzi sobie z przetworzeniem rośli zielonych. W naszych sokach może zatem zagościć trawa pszeniczna, kiełki, liście szpinaku czy pokrzywy, natka pietruszki, trawa jęczmienna lub kapusta. Pełna dowolność. Ponadto zdrowe soki z wyciskarki przygotujemy, dodając maliny, porzeczki, jagody. Najmniejsze i najlżejsze owoce, z którymi nie poradzi sobie tradycyjna sokowirówka.

Jak działa wyciskarka?

Najważniejszym elementem wyciskarki jest prasa ślimakowa. W trakcie wyciskania zachodzi wolnoobrotowy proces miażdżenia, pozwalający na uzyskanie pożądanej ilości soku, nawet z części liściastych wybranych produktów czy najmniejszych owoców. Zastosowanie sita umożliwia przepuszczenie soku wraz z odpowiednią ilością miąższu oraz jednoczesne zatrzymanie odpadów (pestek, skórek).

Zdrowe soki z wyciskarki? Na pewno, bowiem uzyskujemy maksimum enzymów oraz składników odżywczych. Wedle badań, w przypadku wyciskarek wolnoobrotowych, można liczyć na nawet 42% więcej witaminy C oraz do 60% więcej witaminy A w stosunku do sokowirówek. Ponadto wyciskarki wykazują wyższą wydajność – z 1,5-2kg surowca otrzymuje się nawet 1 litr soku.

Świeże soki – dlaczego warto je pić?

W codziennym jadłospisie powinno znaleźć się pięć porcji warzyw oraz owoców, z przewagą tych pierwszych. Owoce bowiem zawierają sporo cukrów prostych, które w zbyt dużej ilości przekładać się będą m.in. na zaburzenie gospodarki mineralnej w organizmie. Trudno jest znaleźć w diecie miejsce na chociażby kilogram warzyw i owoców, ale zdrowe soki z wyciskarki pozwalają zmieścić tę ilość, w zaledwie jednej szklance.

Soki są najszybciej i najłatwiej przyswajalna przez organizm formą pożywienia. Układ pokarmowy nie musi zużywać aż tyle energii, by strawić płynną postać. Zdrowe soki z wyciskarki to gwarancja, że enzymy, witaminy, składniki budulcowe zaczną się rozchodzić w krwiobiegu już po 15 minutach. Spożywanie warzyw oraz owoców w postaci stałej, surowych produktów, również jest wskazane, ale przynajmniej jedną z pięciu zalecanych porcji z powodzeniem można zastąpić szklanką przyrządzonego soku.

Jeszcze jedną ważną przewagą samodzielnego przygotowywania soków warzywnych i warzywno-owocowych jest to, że wiele warzyw oraz owoców, w pierwotnej postaci, nie przypada nam do gustu. Niekoniecznie lubiany szpinak, kiełki, które omijamy szerokim łukiem, czy też banany, które są dla nas zbyt słodkie. Dzieci szybko wybierają natkę pietruszki z rosołu. A też spożycia pokrzywy w formie nieprzerobionej chyba nie wyobraża sobie już nikt z nas.

Zdrowe soki z wyciskarki pozwalają w przenośni i dosłownie przemycić do szklanki te produkty, których nie lubimy lub po których spożyciu, w postaci surowej, męczy nas niestrawność, wzdęcia czy zgaga. Ponadto niektóre z samodzielnie spożywanych produktów, nie posiadają pożądanych przez nas walorów smakowych, w soku zaś jesteśmy w stanie uznać je za smaczne.

Więcej wartości mniej zachodu w przygotowaniu

Wielokrotnie w dzieciństwie męczyliśmy się z gotowanymi warzywami i niektórymi owocami. Panowało przekonanie, że obrabiając je w ten sposób termicznie, zachowujemy sporo wartości odżywczych. Niestety prawda jest zupełnie inna. Wysoka temperatura pozbawia warzywa oraz owoce większości cennych substancji. Nie wspominając o tym, że ugotowane produkty stają się mało smaczne.

Również z tego względu wybieramy zdrowe soki z wyciskarki, a nie z sokowirówki. Ta ostatnia podczas pracy prowadzi do utleniania, przyczyniającego się do utraty wartości odżywczych oraz niszczenia witamin. Kolejnym skutkiem ubocznym działania sokowirówki, jest wytwarzanie podwyższonej temperatury, odpowiadającej za całkowitą destrukcję w owocach i warzywach tak ważnych dla nas enzymów. To z tego powodu wyciskarka ma ogromną przewagę nad sokowirówką, bo pozwala zachować nie tylko witaminy czy minerały, ale również istotne enzymy.

W krótszym czasie wyciśniemy sok z wyciskarki niż ugotujemy warzywa. Szybciej przygotujemy szklankę napoju, pełnego ważnych dla naszego organizmu składników, niż dodamy do swoich dań liście, kiełki, trawę. Tak naprawdę kosztuje nas to mniej pracy i wysiłku, a zyskujemy na wartości, smaku i nierzadko apetycznym wyglądzie.

Wiele korzyści przypada tylko na jedną szklankę soku

Świeżo wyciśnięty sok doskonale alkalizuje organizm. Polecany jest osobom, które zmagają się z nadmiernym stresem, zażywają leki, palą papierosy, a do tego ich codzienny jadłospis obfituje w pokarmy zakwaszające. Z pomocą soków można przywrócić równowagę w organizmie i prawidłowe pH, co szybko odczujemy.

Zdrowe soki z wyciskarki wpływają na wzmocnienie systemu immunologicznego oraz wspierają skuteczną detoksykację organizmu. Z ich pomocą organizm szybciej pozbywa się zbędnych produktów przemiany materii oraz nadmiaru toksyn. Niedobory określonych pierwiastków nierzadko wpływają na zbyt duży apetyt, co sprzyja tyciu. Niedobory witamin z kolei szybko znajdują swoje odzwierciedlenie w gorszym samopoczuciu czy problemach skórnych. Dzięki sokom można uporać się z takimi problemami, jak i wspomóc leczenie rozmaitych schorzeń.

Jeśli zależy nam na tym, by domowym sposobem, bez wysokich wydatków na suplementy diety i maksymalnie efektywnie zadbać o poprawę swojego zdrowia, postawmy na zdrowe soki z wyciskarki.

Share This