Składniki:

  • marchew – 3kg;
  • buraki czerwone – 1kg;
  • seler naciowy – 2 łodyżki;

Odżywiamy się sokiem…

Prezentowany soczek może nie ugasi pragnienia, to fakt, ale z pewnością skutecznie odżywi. Będziesz zaskoczony, jak szklanka tego soku z powodzeniem zastąpi Twoje drugie śniadanie, czy lunch. Poza tym burak w takim stężeniu może okazać się mieć lekkie działanie oczyszczające, co dla niektórych może być wręcz zbawienne, skracając do minimum czas spędzony w toalecie. Nie należy się jednak tego specjalnie obawiać, nie jest to bowiem reguła. Ponadto, nigdy nie jest to działanie nagłe, które mogłoby w naw wywołać lekki popłoch.

Oczywiście, jak każdy sok, tak i ten należy przyrządzić w specjalnej wyciskarce soków, która wykorzystuje proces miażdżenia. Tylko wtedy sok ten będzie naprawdę odżywczy, a przecież właśnie o to nam chodzi. Wprawdzie są tacy, którzy do dziś robią sok z marchwi, czy buraka na tradycyjnej sokowirówce, ale i oni, po zapoznaniu się z możliwościami nowoczesnych wyciskarek, uznają ich oczywistą przewagę na sokowirówkami.

Szczególną uwagę przy wyciskaniu, należy zwrócić na seler naciowy. Z racji na jego włóknistą budowę, dobrze jest, przed wrzuceniem do wyciskarki, pokroić go na krótkie odcinki, tak, aby ułatwić wyciskarce pozbycie się sprasowanych odpadów. Unikniemy w ten sposób nawinięcia się włókien selera na obracający się wałek prasy ślimakowej.

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *