Składnik, do przyrządzenia ok. 2 – 2,5 litrów soku:

  • burak czerwony – 1kg;
  • marchew – 0,5kg;
  • jabłka (najlepiej ligol) – 2kg;
  • limonka – 1szt.

Banalny sok? To tylko pozory…

Dziś robimy soczek polecany szczególnie tym, którzy miewają problemy z wypróżnieniem. Sok ten również „postawi nas na nogi”, gdyż jest nośnikiem dużej energii, głównie za sprawą buraka, ale nie tylko. Sam burak byłby nudny, nieprawdaż? Poza tym raczej nie jest ulubieńcem sokomaniaków. Tak więc my spróbujemy nadać mu nowe, zdecydowanie smaczniejsze oblicze – a to za sprawą towarzyszących mu dodatków.

Sok przygotujemy korzystając oczywiście ze wspaniałej wyciskarki Kuvings, która posiada duży, okrągły otwór o średnicy 7,5cm, dzięki któremu wszystkie wyciskane składniki, których rozmiar na to pozwoli, wrzucamy do wyciskarki w całości. To znakomicie ułatwia nam pracę.

Przygotowując buraki do wyciskania, najlepiej dobrze je wyszczotkować, nie musimy ich obierać. Odcinamy jednie końcówkę buraka. Podobnie postępujemy z marchwią: albo ją szczotkujemy, albo obieramy. Jak kto woli, chociaż obieranie polecamy zwłaszcza w sytuacji, gdy w marchew zaopatrzyliśmy się w markecie i nie pochodzi ona ze sprawdzonego źródła. Jabłka natomiast, wystarczy umyć i jeśli tylko mieszczą się w otworze wlotowym wyciskarki, nie ma konieczności ich krojenia. Z doświadczenia wiemy, że – jeśli zależy nam na klarownym soku – warto wybrać jabłka odmiany Ligol. Bardzo dobrze sprawdzają się, gdy chcemy, by nasz sok był jak najbardziej klarowny.

Jeśli zaś chodzi o limonkę, w tym przypadku łamiemy generalną zasadę, mówiącą, że cytrusy obieramy ze skórki. Wiemy bowiem, że w skórce limonki znajduje się jej charakterystyczny aromat i nie chcąc go tracić, limonkę porządnie myjemy – nawet z dodatkiem delikatnego detergentu – po czym dodatkowo polewamy gorącą wodą. Tak przygotowaną limonkę, kroimy w kilka plasterków i naprzemiennie z marchwią, jabłkiem i burakiem, wrzucamy do wyciskarki.

Prezentowany przepis, nie jest może zbyt wyszukany, ale z pewnością warto go wypróbować, gdyż zadaje kłam stereotypowej opinii, że sok z buraków jest niesmaczny. Okazuje się, że wielu sceptycznie nastawionych do buraka, stawało się – po wypiciu tego soku – jego wielbicielami. A jak będzie z Tobą?

4 komentarze

  1. Przyznam, że bardzo smaczny

    Odpowiedz
    • Prawda, że zadaje kłam teorii, że sok z buraków jest niedobry, wręcz nudny i pije się go z konieczności, bo wiadomo, że jest zdrowy? Od teraz wiemy, że ta „konieczność” to też duża przyjemność 😉

      Odpowiedz
  2. Warto w tym artykule byłoby dodać, ze sok z buraka pijemy dopiero po min 30 min i małymi łyczkami przez min 1/2h, zeby nie zaszkodzić wątrobie.

    Odpowiedz
    • Podzielone są opinie specjalistów co do tego, czy sok z buraka należy spożywać od razu po wyciśnięciu, czy odstawić na pewien czas. Świeżo wyciśnięty sok posiada 2,5 raza więcej aktywnego tlenu oraz niezbędnego dla hemoglobiny aktywnego żelaza. Stąd osobom chorym na nowotwory zaleca się picie soku zaraz po przygotowaniu. Jednakże są źródła, które wskazują na to, ze sok z buraka należy odstawić, nawet na kilka godzin. Kwestia nie jest więc jednoznaczna.

      Odpowiedz

Wyślij komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Share This