Składniki:

  • jabłka – 3kg;
  • banany – 1kg;
  • pomarańcze – 2kg.

Ale będzie pysznie…

Sok z jabłek, bananów i pomarańczy musi smakować. Więc dziś czas na sok, którego owocowe składniki z pewnością każdemu dostarczą wyszukanych doznań smakowych.
Jabłka tradycyjnie, najlepiej odmiany ligol, bądź innej, której owoce są twarde, soczyste. Jest to o tyle ważne, że sok z jabłek odmian miękkich, czy mało soczystych zawsze będzie zdecydowanie bardziej gęsty, ze zwiększoną ilością miąższu.
Poza tym, szczególną uwagę zwrócić należy na banany, które generalnie, jako takie, nie posiadają w sobie soku. W naszej “kompozycji sokowej” pełnić będą jednak specjalną funkcję lekkiego zagęszczacza soku, jak i składnika nadającego charakterystyczny dla banana posmak. Banan należy wrzucać do wyciskarki w małych kawałkach, na przemian z twardymi jabłkami. Chodzi tu bowiem o to, by jak największa część bananów, została przepchana (przy pomocy jabłka), przez sito prasy ślimakowej. Jest to niezwykle ważne.

Sam soczek jest wyjątkowo smaczny, a szczególnie do gustu, przypada dzieciom. Zwłaszcza tym, które lubią soczki typu “kubuś”. Które dziecko nie ma wiecznej ochoty na sok z jabłek, bananów i pomarańczy?

Pamiętajmy, by po zakończonej pracy, przepłukać wyciskarkę, co znakomicie uprości późniejsze dokładne czyszczenie.

 

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *