Pyszne i zdrowe dania obiadowe

Tradycyjna, polska kuchnia, raczej nie proponuje tego, co moglibyśmy uznać za zdrowe dania obiadowe. Zazwyczaj kojarzy nam się ona z solidną porcją mięsa, bez którego trudno jest w ogóle wyobrazić sobie gorące danie. Wszelkiego rodzaju kotlety traktujemy więc jako podstawę „dobrego” i porządnego, polskiego obiadu. Nie przychodzi też nam do głowy, że mogą być one zrobione z czegoś innego jak właśnie mięso. Nie zdajemy sobie często sprawy z tego, że jest coś, co znakomicie może zastąpić mięso w naszych kotletach, co odbędzie się z niewątpliwą korzyścią dla naszego zdrowia, ale też i doznań smakowych. Przekonamy Cię, że jest to też nietrudne.

Musimy zmienić nasze złe przyzwyczajenia żywieniowe, jeśli chcemy cieszyć się długim życiem w zdrowiu. Naprawdę nie warto z tym zwlekać Jeśli sami zaczniemy wprowadzać zdrowe dania do naszego jadłospisu, to nasze dzieci również przestawią się na nowy tor odżywiania. Co oczywiste, im mniejsze dzieci, tym łatwiej wprowadzić u nich zdrowe nawyki żywieniowe, bo nie są jeszcze „zaprogramowane” na niezdrowe jedzenie, albo jeszcze nawet nie znają jego smaku.

Robiąc kotlety zastąpmy więc mięso np. ciecierzycą. Owoce ciecierzycy bogate są w błonnik, fosfor, potas, żelazo oraz wszystkie witaminy z grupy B. Jest ona bardzo sycąca,  100 g zawiera tylko 150 kcal i aż 25% białka. Ma korzystny skład aminokwasowy, dlatego w 100% zastępuje mięso. Korzystnie wpływa na choroby związane z krążeniem, a także na płodność. Spożywając białko roślinne , a nie zwierzęce nie obciążamy też naszego organizmu toksynami znajdującymi się w mięsie hodowlanym. Jedzenie cieciorki na co dzień pomoże nam w walce z zaparciami, a także będzie miało wpływ na profilaktykę nowotworową całego organizmu.

Aby ułatwić zrobienie pierwszego kroku na drodze do zdrowego odżywiania, podsuwamy poniżej garść sprawdzonych przepisów, dzięki którym przekonasz się, że zdrowe dania obiadowe są też, a może przede wszystkim, pyszne. Przy tym naprawdę nieskomplikowane. Dlatego nie szukajmy więc dłużej wymówek i podejmijmy to naprawdę niewymagające wyzwanie.

Składniki:

  • 200g ciecierzycy z puszki,
  • 100g groszku z puszki,
  • 200g selera korzeniowego,
  •  cebula
  • 4 ząbki czosnku,
  • 500g bulionu warzywnego,
  • 50ml białego wina wytrawnego,
  • pieprz kayen,
  • sos sojowy,
  • tymianek,
  • natka pietruszki,
  • oliwa.

Winna zupa ciecierzycowo – groszkowa

Ta zupa to istna bomba witaminowa, głównie za sprawą ciecierzycy. Do dzieła więc: cebulę, seler i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Zalewamy to winem i bulionem, a następnie gotujemy aż seler zmięknie. Wrzucamy groszek, ciecierzycę i gotujemy 5 minut. Całość miksujemy blenderem. Doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i tymiankiem. Posypujemy natką pietruszki.

Zupa z grochem i ciecierzycą

Składniki:

  • średni kalafior,
  • 2 jajka,
  • czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerstwa bułka,
  • pęczek świeżego koperku,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • sól, pieprz, oliwa.

Kotlety z kalafiora

Gotujemy kala